Zpět na přehled

Bezinkový dort

Ovocně-svěží dezert pro teplé dny

Ingredience

Ingredience na dort:

150 ml ovocného sirupu YO bezový květ

200 g měkkého másla

200 g cukru

1 lžička vanilkového extraktu

1 špetka soli

4 vejce

200 g mouky

100 g mandlové mouky

100 g jogurtu

3 lžičky prášku do pečiva

Ingredience na polevu:

200 g moučkového cukru

2 - 3 lžíce ovocného sirupu YO bezový květ

1 - 2 lžíce vody (dle potřeby)

Příprava

Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem, dokud není směs krémová. 

Přidejte vanilkový extrakt, špetku soli a dobře promíchejte. Po jednom vmíchejte vejce. V samostatné míse dobře promíchejte mouku, mandlovou mouku a prášek do pečiva.

Moučnou směs vmíchejte střídavě s jogurtem do směsi másla a cukru. Nakonec opatrně vmíchejte bezinkový sirup, dokud není v těstě rovnoměrně rozprostřen. Těsto nalijte do připravené formy na bochník a uhlaďte ho.

Koláč pečte v předehřáté troubě přibližně 50 až 60 minut. Koláč nechte ve formě asi 10 minut vychladnout, poté jej vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout.

Na polevu prosejte moučkový cukr do mísy, abyste zabránili vzniku hrudek. Do moučkového cukru přidejte bezinkový sirup. Postupně přidávejte po troškách vodu, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Poleva by měla být hustá, ale roztíratelná. Pokud je příliš řídká, přidejte ještě trochu moučkového cukru.

Poté polevu rovnoměrně rozetřete na vychladlý dort.

Další chutné recepty